Werkloos

Nadat u bent ontslagen door uw werkgever of zelfs ontslag hebt genomen bij u werkgever, bent u werkloos. Natuurlijk moet u als u werkloos bent ook inkomsten hebben, daarom kunt u in Nederland gebruik maken van uitkeringen die de periode tussen het werkloos worden en het vinden van een nieuwe baan kunnen overbruggen. Als u flink wat jaren in dienst bent geweest bij een werkgever, hebt u iedere maand premie betaald waardoor u op het moment dat u werkloos raakt aanspraak kunt maken op een WW uitkering. De uitgever van de WW uitkering is het UWV, u moet dan ook contact opnemen met het UWV Op het moment dat u een WW uitkering wilt aanvragen. De looptijd van een WW uitkering heeft natuurlijk ook een maximum, de looptijd van een WW uitkering is afhankelijk van het aantal jaren dat u in dienst bent geweest bij een werkgever en dus WW uitkering hebt opgebouwd. De WW uitkering is een bepaald percentage van het laatst verdiende loon, het is dus niet, zoals de meeste mensen denken, een volledige vervanging van het laatste verdiende loon.

Lang niet iedereen heeft recht op een WW uitkering, het is namelijk afhankelijk van het aantal maanden of jaren dat u in dienst bent geweest bij een werkgever of u wel of geen recht op een WW uitkering. Daarnaast is het ook afhankelijk van het aantal jaar dat u in dienst ben geweest bij een werkgever, hoe lang u WW uitkering krijgt. De mensen die geen recht hebben op een WW uitkering kunnen aanspraak maken op een bijstandsuitkering. Iedereen heeft in feite recht op een bijstandsuitkering op het moment dat deze werkloos is, natuurlijk kunt u niet een WW uitkering aanvragen op het moment dat u een bijstandsuitkering hebt, natuurlijk geldt dit ook andersom. De hoogte van een bijstandsuitkering is echter een stuk lager dan bij een WW uitkering, daarnaast zijn de regels voor het aanvragen en het behouden van een bijstandsuitkering een stuk strenger dan bij een WW uitkering. Bij een bijstandsuitkering bent u namelijk direct vanaf het begin verplicht om te solliciteren, daarnaast staat er ook veel meer druk op het solliciteren dan bij een WW uitkering. Bij een WW uitkering bent u natuurlijk ook verplicht om te solliciteren, echter staat hier niet zo’n druk op. Een bijstandsuitkering hebt u voor onbepaalde tijd, u ontvangt een bijstandsuitkering totdat u hier geen recht meer op hebt, bijvoorbeeld omdat u niet langer aan de eisen voor het ontvangen van een bijstandsuitkering voldoet of als u alweer werk hebt gevonden.

Werkloos zijn is niet fijn, u hebt maandelijks veel minder geld te besteden en u kunt eerder in geldproblemen komen. Op het moment dat u werkloos raakt is het daarom belangrijk om zo snel mogelijk weer op zoek te gaan naar een leuke nieuwe baan door te solliciteren op leuke vacatures.

 

Inloggen Kandidaat